poniedziałek, 12 września 2016

Willa na Podolanach czyli bardzo udana adaptacja kostki


Przeglądając popularny portal Homebook.pl natrafiłam na wyniki konkursu Metamorfoza Domu. Bardzo spodobał mi się zwycięski projekt w kategorii 'Metamorfoza Budynku'. Dodatkowo ucieszyłam kiedy okazało się, że autorkami tego projektu są poznanianki z pracowni Sasiak-Sobusiak.
Poniższe zdjęcia ilustrują niesamowitą przemianę, którą przeszedł niepozorny i smutny domek aby stać się elegancką rezydencją w stylu południowym. Willa znajduje się w Poznaniu na Podolanach. Zapewne ze względu na atrakcyjną lokalizację inwestor zdecydował się zainwestować w tę adaptację.
Dom ma teraz ładną elewacją. Pojawiają się delikatne gzymsy i dekoracyjna cegiełka. Poprawiły się proporcje budynku, który składa się z trzech brył. Zmienił się układ okien i dobudowano garaż. Stolarka okienna i drzwiowa w kolorze ciepłego drewna dobrze pasuje do jasnej fasady.
Pierwsze miejsce w konkursie Homebook.pl nie jest jedyną nagrodą zdobytą przez pracownię projektową za ten budynek. W 2013 roku marka Baumit wyróżniła ten projekt w kategorii 'Budynek po rekonstrukcji i adaptacji' w konkursie na Fasadę Roku. Rok wcześniej architektki otrzymały również wyróżnienie w tej kategorii za inny poznański projekt.


Tuż obok wejścia pojawił się taras w stylu południowego patio. Jest on wyłożony kamiennymi jasnymi kostkami, tak jak ścieżka prowadząca od furtki do drzwi wejściowych. Miejsce gdzie zaczyna się taras jest podkreślone kolumną i poziomą belką. Jest to ładny detal architektoniczny, który skrywa dodatkowe oświetlenie. 
Nietypowo miejsce do wypoczynku zlokalizowano z frontu budynku - powodem mogą być ograniczenia działki, korzystna ze względu na strony świata wystawa lub układ wnętrz (preferowane wyjście z salonu na taras). 



Nie tylko budynek przeszedł dużą zmianę. Nowe oblicze zyskał także ogród. Pozbyto się zbędnych roślin, teren uporządkowano i obsadzono na nowo. Chyba nawieziono trochę ziemi, aby podnieść poziom gruntu. Pojawił się duży, równy trawnik. Po domu prowadzi granitowa ścieżka, a do garażu brukowany podjazd. Teren wokół domu jest elegancki i zadbany, a działka wydaje się być większa.





Tak ten dom prezentował się wcześniej. Różnica jest wprost niesamowita.



Zestawienie bryły budynku Przed i Po
Zdjęcia www.homebook.pl

6 komentarzy:

  1. Różnica jest kolosalna. Nawet gdyby pomalować dom i wypielęgnować ogród, to nie uzyskano by tego efektu "wow", który widzimy przy nowej bryle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście trudno uwierzyć, że to ten sam budynek!

      Usuń
  2. Bardzo trudno uwierzyć, że to ten sam dom. Zmiana kolosalna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! nie powiem nic nowego, ale to wprost nie do uwierzenia, że to jeden i ten sam budynek! Doskone się prezentuje po metamorfozie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie to wygląda. Chętnie zamieszkałabym w tym 'nowym domu', a ten stary... nie uwierzyałabym że można takie cudo z niego stworzy.

    OdpowiedzUsuń